tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Από την Αρκαδία στον Εύξεινο Πόντο

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Από την Αρκαδία στον Εύξεινο Πόντο


Γράφει ο Ιωάννης Γ. Σιόλας

Πολλοί λίγοι, ακόμη και Πόντιοι, γνωρίζουν ότι το λίκνο των Ποντίων βρίσκεται στην περίφημη και αρχαιότατη Αρκαδία. Εκεί, στην ορεινή περιοχή (όπως και στον Πόντο)ίδρυσαν την πρώτη Τραπεζούντα, κοντά στον Ποταμό Αλφειό, για να έχουν φυσικά άφθονο νερό – ζωτικότατο στοιχείο της ζωής μας.       
Ανάμεσα στα δύο πανάρχαια βουνά, το μυθικόν Λύκαιον και το Μαίναλον, όπου ρέουν οι πρωτοπηγές του Αλφειού ποταμού, οι πρώτοι ...
Πόντιοι κτίζουν την πρώτη Τραπεζούντα και ιδρύουν την μητρική τους πόλη (μητρόπολη). Αργότερα, αναγκάζονται (είτε από σεισμό, είτε από πλημμύρα, είτε από άλλη αιτία) να εγκαταλείψουν την προγονική τους εστία και να περάσουν από την Κυνουρία ή την Αργολίδα, (όπως οι Κρήτες και Κύπριοι) προς την Ιωνία. Η Ανατολή, με τον μυθικό της χρυσό (το χρυσόμαλλο
Δέρας), ήταν η σταθερή πηγή έλξης όλων των Ελλήνων εκείνης της μυθικής εποχής.

Από την αρχαία ελληνικότατη Ιωνία, οι Αρκάδες-Τραπεζούντιοι, αναχωρούν προς τα παράλια του Ευξείνου Πόντου και ιδρύουν εκεί (γύρω στον 7ο-8ο αιώνα π.Χ.) την δεύτερη Τραπεζούντα, κόρη της πρώτης Αρκαδικής Τραπεζούντας. Το περίφημο κράτος ή βασίλειο των Ποντίων ιδρύεται από τους Τραπεζούντιους της Αρκαδίας, που είναι οι μακρινοί πρόγονοι των σημερινών Ποντίων, όπου γης.

Το τοπωνύμιο Υψούς και ο ομώνυμος γιός του μυθικού βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα (που ήταν γιός τους Πελασγού) ως περιοχή της Αρκαδίας, στην επαρχία της Γορτυνίας, γίνεται η ρίζα του ονόματος της οικογένειας των Ποντίων Υψηλάντηδων.

Οι πρώτοι που εξεγέρθηκαν εναντίον των Οθωμανών ήσαν αυτοί οι Πόντοι Υψηλάντηδες, Αλέξανδρος και Δημήτριος. Και δεν είναι τυχαίο ότι τον 18ο αιώνα η Υψούς (Στεμνίτσα) είναι η έδρα της Συνέλευσης των Καλτεζών για την Εθνική Ανεξαρτησία των Ελλήνων.  Εκεί, επιστρέφοντας προφανώς στις φυσικές ρίζες τους, οι αυτοκράτορες του Πόντου το 1167 χτίζουν την μονή του Τιμίου Προδρόμου. Ο Εμμανουήλ Κομνηνός προσφέρει εκεί ένα από τα ασφαλέστερα καταφύγια των αγωνιστών του 1821. Το πλουσιότατο σε δημιουργίες σημείο των Υψηλάντηδων (Υψούς) φθάνει έως εδώ, την Αμερική. Ypsilanti είναι η σημερινή πόλη στο Μίσιγκαν.

Η ύπαρξη και η τοποθεσία της Πρώτης Τραπεζούντας επιβεβαιώνεται από τους αρχαιολόγους της προϊστορικής περιόδου, όπως ο Θ. Σπυρόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έφορος αρχαιοτήτων στη περιφέρεια Αρκαδίας, ο οποίος ενέργησε και ενεργεί συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή.

Όλοι μας, Αρκάδες και Πόντιοι, θα πρέπει να μελετήσουμε με προσοχή την αυθεντική ιστορική πηγή, την «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», που εκδόθηκε από την εταιρία Εκδοτική Αθηνών. Από την πηγή αυτή παρουσιάζονται και τρεις συνοδευτικοί χάρτες που περιγράφουν την πορεία των πρωτο-Ποντίων Ελλήνων από την Αρκαδική Τραπεζούντα ως την Τραπεζούντα του Ευξείνου Πόντου.

Έχουν γίνει προτάσεις από τον καθηγητή Σταύρο Θεοφανίδη του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών για μια έκδοση Ιστορικής-Εθνολογικής Μελέτης για του πρωτο-Ποντίους και την «ανάβαση» τους ως τον κλασσικό Πόντο. Αυτό μπορεί να γίνει από ειδικές ομάδες εργασίες με διεπιστημονική-διαπανεπιστημιακή σύνθεση που θα μπορέσει να προωθήσει το έργο αυτό, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ιστορική-πολιτισμική ταυτότητα των Ποντίων. Σε αυτό φυσικά θα βοηθήσουν και οι Ομοσπονδίες των Αρκάδων και των Ποντίων της Αμερικής ώστε να παρουσιάσουμε τώρα στον 21ο αιώνα την Ελλάδα για νέες πολιτισμικές κατακτήσεις, επιστρέφοντας θριαμβευτικά στην κερδισμένη πατρίδα των Ποντίων.

Έχει προταθεί και η ίδρυση πρωτο-Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αγκαλιάσει όλους τους ελληνογενείς της Μικράς Ασίας, δηλαδή τους Ίωνες, Κωνσταντινουπολίτες, κρυπτοχριστιανούς, Καππαδόκες, Ίμβριους, Πόντιους, ελληνογενείς της Πισιδίας και της Λυδίας, και άλλους.

Επίσης, έχει προταθεί η εγκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ιωνίας (Μίλητος, Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη) η Ακαδημία της Ευρώπης, που προγραμματίζεται να αγκαλιάσει όλες τις Εθνικές Ακαδημίες των Ευρωπαϊκών χωρών για να προωθηθούν έτσι μερικές σημαντικότατες πρωτιές του Ελληνισμού, που παραμένουν άγνωστες στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό κοινό. Έχει προταθεί στην Ακαδημία Αθηνών και τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσουν στην δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας στην ευρύτερη περιοχή της Ιωνίας, με την γενναιόδωρη χορηγία-χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ιστορία των πρωτο-Ποντίων μπορεί να αποκαλύψει μερικές από τις σημαντικότερες πρωτιές που δείχνουν και τις παρθενικές ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΣΙΟΛΑ, Δ.Φ.
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Δρ. Ιωάννης Γ. Σιόλας, γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας, και τελείωσε εκεί το Δημοτικό, το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων και την Παιδαγωγική Ακαδημία (1965), και έχει την οικογενειακή καταγωγή από τον Παλαιόπυργο Αρκαδίας.

Στις ΗΠΑ, έφθασε το 1967, για συνέχιση σπουδών και εργάστηκε στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου σαν δάσκαλος αφού παράλληλα απέκτησε το Μάστερ στην Παιδαγωγική Ψυχολογία από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (SUNY, NEW PLAT2) και το Διδακτορικό του (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (NEW YORK UNIVERSITY) στη Διοίκηση Εκπαίδευσης.

Ο Δρ. Σιόλας, έχει προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες στην ελληνοαμερικάνικη κοινότητα σαν δάσκαλος, διοικητικός εκπαιδευτικός και έκτακτος καθηγητής Πανεπιστημίου τα τελευταία 20 χρόνια.

Υπηρετεί στο Εκπαιδευτικό Σύστημα της Αρχιεπισκοπής, από το 1982 στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο Παιδείας, ως μέλος, Γραμματεύς (1968-88), Αντιπρόεδρος (1988-90) στο Δ.Σ. του Συλλόγου Ελληνων Εκπαιδευτικών ο «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» ως μέλος , Πρόεδρος (81-83) και 1998-1990.

Έχει τιμηθεί με τα βραβεία EDUCATOR OF THE YEAR AWARD (1987) και το WHO’S WHO IN AMERICAN EDUCATION (1988).

Έχει πάρει μέρις σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια με ανακοινώσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα και έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες εκπαιδευτικού περιεχομένου καθώς και ιστορικού γύρω από την Ιστορία, Γεωγραφία και Λαογραφία της Αρκαδίας.

Έχει ακόμη συγγράψει παιδικά βιβλία και Παιδαγωγικές Μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες.

Το 1986 επελέγη να υπηρετήσει και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, σαν ειδικός επιστήμονας στο γνωστικό αντικείμενο Παιδαγωγική Έρευνα, Αξιολόγηση και Στατιστική.

Για το Ακαδημαϊκό Έτος 2005-06, επελέγη από το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Σ. Ωνάσης να υπηρετήσει ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

John G. Siolas, Ph.D.
221-34  58 Ave.
Bayside  NY   11364 USA
(718) 631-7237 (Voice)
blogger hit counter